Logotypskylt till bageriet Socker Sucker i profil 01, blankpolerad guldtitanlegerad front med baksida i svart homogen akryl!

Till bageriet och caféverksamheten ”Socker Sucker” levererade vi nyligen en logotypskylt till. Denna logotypskylt är gjort i profil 01, där fronten på dessa individuellt utskurna bokstäver/symboler är gjort i guldtitanlegerat blankpolerat rostfritt stål och baksidan är gjort i svart homogen akryl. Dessa 2 material är så olika men gör sig så bra tillsammans då dom bidrar till att ge denna typen av skylt ett extra djup och dimension.
Inför beställningen av skylten så tog vi även fram ett fotomontage på skylten som då endast var en visualisering för att kunna ge kunden en tydligare bild av det kommande resultatet. Idag sitter skylten monterad och klar och monterades i detta fall med stift på baksidan av logotypen för att ge en så kallad ”dold infästning” nedan finns bilder på det slutgiltiga resultatet.
LED belyst profil 3/8 mini skylt, bakåtbelyst distans samt symbol med digitalprintad front!

En typ av logotyp/symbol skylt som blivit allt mer populär hos våra kunder är profil 3/8 mini, där utförandet i sin grund består av individuella bokstäver som görs med LED belysning och är i 30 mm akryl. I detta fall har akrylen lackats i svart på kundens logotyptext (samt sargen av symbolen) i högglans. Belysningsalternativet som vår kund valde att gå vidare med i detta fall är på texten vad vi kallar profil 8, dvs bakåtbelysning – här har man alltså kompletterat texten med en LED belyst 10 mm opalvit akryldistans som i sin tur är monterad dikt an kundens vägg (detta ger en så kallad halo/corona).
Då kundens symbol hade en färgglad front/yta så valde vi redan vid offerttillfället att erbjuda kunden ett komplement i form av frontbelysning (profil 3) på just symbolen för att färgerna på denna skulle kunna synas. Detta är alltså samma typ av 30+10 mm akrylskylt/symbol men här har vi valt att belysa både front och den 10 mm distansen på baksidan, fronten är digitaltryckt i kundens önskade kulörer på baksidan av en 3 mm transparent topp.
Som ett sista tillval så inkluderade vi att hela texten ”xensam” kompletterades med en 3 mm topp/front i transparant akryl – när kunden valde frontbelysning och samma utförande på symbolen – för att ge skylten en högglans samt djupeffekt som var genomgående på alla delar av den.
Självklart levererades och monterades skylten komplett med trådlös dimmer för att kunden själv ska kunna välja och anpassa ljusintensiteten på sin receptionsskylt!
Flagg och fasadskylt till Martin Cullberg i koppartianlegerat rostfritt stål, blankpolerat och borstat med LED belyst midja!


En av våra återkommande kunder Martin Cullberg fick för ett tag sedan montage av en ny flagg och fasadskylt i koppartitanlegerat rostfritt stål. Här valde man att kombinera två olika typer av finish på materialet – borstade fronter med blankpolerade detaljer på sida/sarg av skylt samt i form av infästningen på flaggskylten för att ge skylten en mer bearbetad look. Båda skyltarna är inifrån LED belysta och lyser genom den dekaperade logotypen. Skyltarna kompletterades även med LED belysta midjor för att sätta pricken över i.
Vi strävar alltid efter kvalitativa och genomarbetade lösningar som lever upp till våra kunders förväntningar och önskemål, och något som glädjer oss då är såklart att se våra kunder återkomma till oss gång på gång för hjälp med sina nya förfrågningar. Nedan kan man se Martins egna ord om de nya skyltarna som levererats och monterats på kontoret.
Top of Minds, profil 01, blankpolerad rostfri receptionsskylt distansmonterad i grönska!

Top of Minds – ett konsultföretag bestående av 5 stycken olika syskonbolag med olika kompetenser efterfrågade för en tid tillbaka sedan en skylt som skulle ha en lite speciell placering i deras kontor. Skylten som kunden sökte skulle nämligen monteras i en i en vägg täckt och bestående av grönska i form av diverse växtligheter. Skyltens utförande i sig är en så kallad profil 01 skylt, individuella profilbokstäver i högglanspolerat rostfritt stål med en sarg / kant på 15 mm, ett tillval som kunden valde att komplettera skylten med.
För att få bästa möjliga resultat inför den lite mer ”unika” skyltplaceringen som kunden efterfrågat så tog vi på Clarex fram både tekniska ritningar, beskrivningar samt visualiseringar på skylten men framförallt på infästningen som döljer sig i den grönskande väggen. Mycket tid spenderades på att skapa och optimera infästningen inför det kommande montaget av skylten, en infästning som i sig består av många olika komponenter för att ge bästa möjliga slutresultat. Efter en del fram och tillbaka kommunikation mellan kund, oss och produktion kunde vi starta upp processen med att färdigställa skylten som idag även hunnit monterats i den tidigare nämnda växt-väggen!
Resultatet kan ses nedan, en effektfull, reflekterande och unik skylt med en placering som ger pricken över i! Även kundens recension går att läsa nedan.
Fasadskylt med LED neon och konstnärligt utförande till Brantings-skolan!

I Uppsalas innerstad kan man idag efter många års byggnationer och reparationsarbeten beskåda den nya grundskolan ”Brantings-skolan” som i höst kommer att rymma 720 elever mellan årskurs 4-9. Under byggnadsarbetet av skolan så fanns ett stort fokus på att bevara och reparera bland annat den tidigare skolans aula då denna varit hem åt ett unikt och värdefullt konstverk ”Juniskäret” av Harald Lindberg, ett verk (väggmålning) som man efter mycket svåra omständigheter lyckades bevara. Hur relaterar man då detta konstverk till en ny fasadskylt kan man fråga sig? och kopplingen är att brantings-skolan har haft ett stort fokus på att tillföra konst och kultur till sin näromgivning på olika sätt och i olika utformningar. När man då såg ett behov för en ny fasadskylt till byggnaden så valde man att göra ett samarbete med en konstnärinna som för skolans räkning tog kontakt med oss för att få hjälp med att göra ”skiss” till verklighet.
Denna fasadskylt har i många aspekter ett unikt utförande, både när man talar om design och färgval och när man talar om konstruktionen av själva skylten. Färgvalen är poppiga och sprakar i gröna livliga nyanser som gör sig bra i kontrast till byggnadens orangea tegelbakgrund, och själva typsnittet är modernt och spännande med sina snirkliga detaljer. Utförandet av skylten är i grund och botten en relativt klassisk fasadskylt, en såkallad profil 01 skylt i individuella profilbokstäver i plåt med sarg som lackas i önskad kulör. Det som gör denna skylten lite mer bearbetad är faktumet att den är gjord i 3 lager, där 2 lager är konturfrästa profil 01 bokstäver monterade ovanpå varandra och ”lager” 3 är en en konturformad centrum LED neon som är nedsänkt i profilerna. Bokstäverna har sedan monterats på stag som lackats i en kulör som ligger nära fasadens färg för att smälta in så mycket som möjligt. En skylt som med sina färgval och utformning står ut ur mängden!
När formen på skylten är det som sticker ut. Skyltkoncept inspirerad av Australien och smaksatt av Japan!
Skyltar kan som bekant se ut på många sätt men vad är det som får ett ”träd att synas i skogen bland alla andra träd”?
Många skyltar har som huvudsyfte att förmedla ett budskap på det absolut tydligaste sätt möjligt. Påtagliga exempel på detta är trafikskyltar, varselskyltar, utrymningsskyltar och olika typer av påbuds- som varningsskyltar. Budskapet för denna typ av skylt går före formspråket. Vidare ska skylten vara enkel att tyda och universell oavsätt miljö och mot de som skylten vänder sig till.
Vi arbetar många gånger med att ta fram skyltar och skyltkoncept som lägger fokus på andra värdeord som exempelvis exklusivt, elegant, rustikt, konservativt eller kanske modernt. Detta går i bjärt kontrast mot devisen att budskapet går före formen.
Ny teknik, val av material, former, färger, ljus, storlekar etc. och genom innovativa lösningar utifrån de givna förutsättningarna som logotyp, miljö, placering, budget etc. kan om parametrarna kombineras rätt infria det samma genom att särskilja sig i mängden och sticka ut. Om allt faller på plats kommer skylten sannolikt även väcka förundran och nyfikenhet.
Detta summerar historien om grabbarna som åkte på semester till en plats på andra sidan klotet, blev inspirerade av det avskalade asiatiska köket och därefter startade en salladsbar med visionen om ett nytt restaurangkoncept. Som de själva säger; ”En skål av kärlek, inspirerad av världens alla hörn”, med andra ord, Hälsosamma Skålar, inspirerade av Australien och smaksatta av Japan.
Vi tänker att skylten som vi tog fram till Skålen är något som tar fasta på det som grabbarna hade i sin vision. De valde att sätta spaden i jorden med målet att särskilja sig i mängden med en skylt som på många olika sätt ”sticker ut”.
Vill även ni ha hjälp med att ta fram en skylt som särskiljer er verksamhet från andra? Har ni en vision? Vi har resurser, erfarenhet, kunskap samt viljan att ta fram det bästa ur era affärsplaner och koncept för att förverkliga dem till ett skyltkoncept som sticker ut i mängden. Vi välkomnar dig att skicka er första förfrågan!
När formen på skylten är det som sticker ut. Skyltkoncept inspirerad av Australien och smaksatt av Japan!
Skyltar kan som bekant se ut på många sätt men vad är det som får ett ”träd att synas i skogen bland alla andra träd”?
Många skyltar har som huvudsyfte att förmedla ett budskap på det absolut tydligaste sätt möjligt. Påtagliga exempel på detta är trafikskyltar, varselskyltar, utrymningsskyltar och olika typer av påbuds- som varningsskyltar. Budskapet för denna typ av skylt går före formspråket. Vidare ska skylten vara enkel att tyda och universell oavsätt miljö och mot de som skylten vänder sig till.
Vi arbetar många gånger med att ta fram skyltar och skyltkoncept som lägger fokus på andra värdeord som exempelvis exklusivt, elegant, rustikt, konservativt eller kanske modernt. Detta går i bjärt kontrast mot devisen att budskapet går före formen.
Ny teknik, val av material, former, färger, ljus, storlekar etc. och genom innovativa lösningar utifrån de givna förutsättningarna som logotyp, miljö, placering, budget etc. kan om parametrarna kombineras rätt infria det samma genom att särskilja sig i mängden och sticka ut. Om allt faller på plats kommer skylten sannolikt även väcka förundran och nyfikenhet.
Detta summerar historien om grabbarna som åkte på semester till en plats på andra sidan klotet, blev inspirerade av det avskalade asiatiska köket och därefter startade en salladsbar med visionen om ett nytt restaurangkoncept. Som de själva säger; ”En skål av kärlek, inspirerad av världens alla hörn”, med andra ord, Hälsosamma Skålar, inspirerade av Australien och smaksatta av Japan.
Vi tänker att skylten som vi tog fram till Skålen är något som tar fasta på det som grabbarna hade i sin vision. De valde att sätta spaden i jorden med målet att särskilja sig i mängden med en skylt som på många olika sätt ”sticker ut”.
Vill även ni ha hjälp med att ta fram en skylt som särskiljer er verksamhet från andra? Har ni en vision? Vi har resurser, erfarenhet, kunskap samt viljan att ta fram det bästa ur era affärsplaner och koncept för att förverkliga dem till ett skyltkoncept som sticker ut i mängden. Vi välkomnar dig att skicka er första förfrågan!
Det du inte visste att du ville ha – Artikel om Clarex ur magasinet Screen & Marknaden nr 8 2018
Den 7/12-2018 Publicerade magasinet Screen & Marknaden sitt åttonde nummet för år 2018 med en fördjupande artikel om oss på Clarex. Artikeln finns att läsa på följande länk Screen & Marknaden nr 8 2018 med samtliga bilder på sidan 10-14 alternativt i nedan text
Det du inte visste att du ville ha
Screen & Marknaden beger sig till Nacka Forum, strax öster om Stockholms innerstad. Här träffar vi Robert Renz, som driver Clarex Europe AB med mottot; För ett bestående intryck. Ett motto som sammanfattar det man gör på ett enkelt sätt. Men det är mer bakom fasaden än så…
Clarex är ett skyltföretag, som inte tillverkar skyltar. Detta är företaget som tar fram idéerna till skyltar och skyltkoncept, som sammanfattar företagens identitet. Man har kanske en egen idé om hur och var man vill ha sin skylt, för att visa att man finns. Men skylten är mycket viktigare än så och det finns mycket som man inte tänkt på, som man inte visste att man ville ha.
- Jag kan ju börja med att förklara att vi jobbar väldigt okonventionellt och väldigt otraditionellt, på två olika sätt; Vi tar betalt för det vi faktiskt gör och beskriver utvändigt, vad som finns invändigt, inleder Robert Renz, som driver Clarex.
Tar betalt för det de gör
Robert drar ett exempel på hur han menar; exempelvis arkitekter samt reklam- och kommunikationsbyråer tar betalt för en tjänst. En tjänst som innebär att ta fram ett koncept. Sedan får någon annan stå för att bygga byggnaden eller producera materialet till reklamen.
- Skyltföretag säljer ju skyltar och i detta ingår ett arbete; vilken skylt det är, var skylten ska sitta, söka bygglov och så vidare. Men det tar inte traditionellt skyltföretag betalt för, det man tar betalt för är ju skylten, förklarar Robert.
- Det kan även ingå annat arbete som man inte tar betalt för, som skyltföretag. Det kan vara att man tar fram en animerad skylt i ett fotomontage, så kunden ser ungefär hur det kommer att se ut. Detta görs i olika storlekar och färger. Detta tar man ju inte betalt för, för det är skylten man ska sälja.
- Sedan ska ju allt det här bli en teknisk specifikation; vilket djup skylten ska ha, hur den ska vara belyst, monteringsdetaljer och så vidare. Det här tar man ju inte heller betalt för, det är ju en beskrivning av själva skylten man ska sälja.
Det Robert Renz syftar på är att om alla dessa delar ingår i en skylt som, exempelvis, kostar 10 000 kronor, måste man ha jättebra marginaler för att täcka alla delarna som man i princip bjuder på.
- Vi själva jobbar som så att vi tar fram ett underlag till kunden, precis som denne vill ha det och det är det vi tar betalt för.
- Om man ska bygga ett hus så är det väl bättre med en bra grund. Eller om man ska måla en vägg, så blir resultatet bäst om man spacklar först och gör det där lilla extra med underarbetet.
Med andra ord; det spelar ingen roll hur fin färg eller vilken tapet man använder, eller hur fint hus man bygger, om grunden är dålig. Det är samma visa med skyltar.
- När man bygger hus pratar man med arkitekten, när en målare ska måla så ska det först spacklas, det är förarbetet som båda dessa tar betalt för. Men det är något som skyltfirmor bjuder på, fortsätter Robert.
- Vi gör underlaget och beroende på hur fint det ska bli, så lägger vi ner den tiden som behövs. När vi sedan är klara så äger kunden underlaget, med den tekniska specifikationen, som kunden sedan får ta till den tillverkare man tycker är bäst.
Valet
Det låter kanske lite konstigt, men här kommer twisten. Kunden får som sagt ta sitt nya underlag vart den än behagar, eller så köper man den via Clarex och får 50% rabatt på förarbetet.
Låt oss säga att underlaget kostar 5 000 kronor. Antingen tar man underlaget till ett eget skyltföretag man själv väljer och betalar 5 000 kr. Ett underlag, som är framtaget med hänsyn till de bästa förutsättningarna för kunden, som vilket skyltföretag som helst förstår och kan räkna på för offert.
Eller så låter man Clarex förmedla jobbet och får halva priset på förstudien.
- Vi skulle aldrig slarva. Vi lägger ner den tid som behövs för att göra ett bra jobb och vi blir ofta anlitade som just skyltkonsulter till bl a kommuner och statlig verksamhet.
- I exempelvis kommunal verksamhet måste allt gå på upphandling, men det är ju viktigt att den som upphandlar, upphandlar rätt sak. Det ska vara rätt pris på rätt sak.
Om en kommun väljer att anlita Clarex så gör de en förstudie och beskriver alla skyltar och hur de ska sitta, vilket då blir upphandlingsunderlaget. Det skyltföretag som sedan ger lägst pris på detta får då det jobbet.
- Kommunen får då det bästa priset på den rätta lösningen.
Vad ska du förmedla?
En snygg skylt i rätt miljö höjer värdet. Ta bilar som ett utmärkt exempel på detta; där är det emblemet som snyggar upp hela bilen. Precis samma sak går att implementera på kläder; där logotypen på brösten lyfter hela plagget.
Robert betonar att många tyvärr ser sin skylt som ett nödvändigt ont; man har precis flyttat verksamheten till nya lokaler eller startat upp en ny verksamhet, då måste man ha en skylt så folk vet vad man heter. Bara skylten sitter där. Mer än så spelar ingen roll.
- Företagen som säljer mat, kosmetika och kläder lägger ner jättemycket tid och jättemycket pengar på att inreda butiken i den speciella stil man har. För alla vet att kläder och andra produkter ser mycket snyggare ut i rätt miljö.
Det är det andra man gör som är både okonventionellt och otraditionellt; man beskriver utvändigt vad som finns invändigt. Det för att konsumenten ska förstå vad man ska vänta sig av företaget, för vi alla vet det, en skylt är ofta det första intrycket man får av ett företag.
- Vi tar fram känslan för ett varumärke, inte hur varumärket ser ut eller är. Utan hur varumärket ska förmedlas.
Arbetssättet man använder kallas för korsbefruktning. Man tänker inte på vanliga skyltar i plast eller plåt, man tänker steget längre och kombinerar material som egentligen inte har något med varandra att göra.
Nya Karolinska
I Solna påbörjades år 2010 ett sjukhus som från år 2016 kom att ersätta delar av det äldre Karolinska universitetssjukhuset Solna, som stod färdigt år 1940. Men varumärket Karolinska, som ursprungligen hette Karolinska Institutet, har anor från 1810, när Kung Karl XIII grundade det den 13 december.
Men tillbaka till nutiden. Det statligt ägda bolaget Akademiska Hus Aktiebolag, som äger och förvaltar ett fastighetsområde om 3 miljoner kvadratmeter och äger Nya Karolinska Solna, letade efter ett skyltföretag som kunde göra skyltarna till huset.
- Vi kunde direkt konstatera att den logotyp som skulle sitta på murarna, enligt deras skyltmanual, inte alls stämde överens med den karaktär som fastigheten och varumärket andades, berättar Robert Renz.
- Enligt deras manual skulle logotypen vara vit mot en cerisefärgad botten, vilket inte speglar Karolinskas renommé. Det överensstämde inte med karaktären. Man kunde inte få till det på ett bra sätt.
Karolinska Institutet, som tidigare skrivet, grundades redan år 1810, förtjänade ju faktiskt något som speglar historien. Det är gammalt, klassiskt, exklusivt…
- … av hög kvalitet och trovärdigt. Men det var inget som återspeglades i vad deras skylt sa.
- Jag sa att jag ville gå tillbaka till rötterna och göra skylten som man skulle gjort den för 200 år sedan. Det är den skylten man ska ha. Men exklusivitet? Vad är exklusivt? Just det, guld är exklusivt.
- Guld fanns inte i deras skyltmanual. Men jag sa; den ska vara i guld.
Den logotyp som skulle stå som grund för skyltarna var alldeles för enkel och avskalad, det var platta streck. Robert ville se något större, något mer grandiost. Han ville inte ha en skylt. Robert ville ha en skulptur. En formgiven skulptur.
- Det är ju inget som ett skyltföretag gör. Det är något som gjuterier och konstnärer gör. Så ja, det var vad vi gjorde. Vi gjorde skyltarna som sitter på murarna på Karolinska.
Tre skyltar som totalt sett kostade upp mot en miljon kronor. Men i alla fall, när det kom till upphandling så vann Clarex den. Det fanns ju inget motstånd. Clarex hade tagit fram både idén och designen.
IT-företaget
I slutet av år 2017 blev man anlitade av ett IT-företag i Stockholm att göra ett litet jobb med fönsterdekor. Då tog man även fasta på att man ville ha en skylt; en skylt som skulle sitta invändigt, men synas utvändigt.
- De fick nämligen inte sätta skylten utvändigt. Men inne i lokalen fanns en stor vit vägg, det var där man ville slänga upp en jättestor skylt.
- Men vi kunde däremot konstatera att om man skulle sätta upp en stor skylt där, som skulle synas bra från vägen utanför, så skulle det se bedrövligt ut.
En skylt ser ju jättebra ut på avstånd, exempelvis om den sitter på ett tak. Så om man ville ha den här skylten fin, skulle man behöva vara tvungen att göra den väldigt liten och den skulle således inte synas. Då kom man på nästa koncept;
- Loggan var nämligen så att det var en vit text på en röd botten. Lite som IKEAs logotyp; text på en stor platta.
- Det funkar ju jättebra som ett litet emblem på en väska, men på en tre meter bred skylt, på ett IT-kontor som är vitt och ska vara superminimalistiskt, då passar det inte alls, fortsätter Robert.
- Då kom vår idé; vi gör det här till en tavla istället. VDn nappade på idén direkt.
Skylten förblev den skylt man hade tänkt, men bakgrunden blev en tavla, som gick enligt färgschemat; i rött.
- VDn tände ju till på konceptet och fick i uppdrag att titta efter konst som gick i linje med företaget och dess värderingar.
- Han hittade lite abstrakt konst och det var ju jättehäftigt. Men eftersom att vi inte kunde ta någon annans verk, så fick vi ta fram det själva och lägga ner den tiden som krävdes.
Clarex sålde med andra ord denna förstudie med tre olika förslag på hur tavlan skulle se ut, med olika former i olika strukturer. Det kom även på tal om hur skylten skulle belysas, vilket fick bli med spotlights för att verkligen ta fram strukturerna.
Till andra kunder man har tagit fram skyltar, eller ja, rättare sagt förstudier till skyltar, i exempelvis läder.
- Den här kunden, som finns på Norrmalmstorg, ville ha något annorlunda. Först var det snack om en skylt i endast läder, men resultatet blev en skylt i läder, ljust trä, rostfritt stål och en glasskiva.
Man kan fråga sig hur många skyltföretag som har sålt en skylt i läder, hur många som har sålt en tavla istället för en skylt och hur många som har sålt en skulptur istället för… Ja, det är säkert inte många och det är än färre som har gjort alla tre.
Produktionen
Som tidigare skrivet så är Clarex skyltföretaget som inte tillverkar skyltar. Det finns således ingen egenproduktion på denna firma. Förutom den egenproduktion i form av kreativitet och hjärnverksamhet vill säga…
- Vi tar ju fram så många olika skyltar, vi skulle inte få plats med så många olika maskiner och lager. Det är bättre att andra aktörer, som kan sitt hantverk i just det materialet som krävs, anlitas.
- Om vi däremot endast tillverkade mässingsskyltar så skulle det räcka med att vi införskaffade en gravyrmaskin. Men våra lösningar är så anpassade, efter vad som är teoretiskt möjligt, att det inte skulle funka.
- Vårt jobb är att förverkliga kundens vision och ta fram något bättre.
Clarex grundades som handelsbolag år 1990 av Robert Renz och Patrik Fagerström, men vid grundandet var det faktiskt ett företag som producerade egna skyltar. År 2008 ändrade man däremot om hela konceptet och la ner produktionen, för att inrikta sig på att bli en av Sveriges ledande konceptleverantörer av skyltar.
Det är ett företag som präglas av en grupp kreativa medarbetare, med tre heltidsanställda och en rad konsulter, med erfarenheter från många olika områden. Både Roberts syster och bror har varit anställda, där den förstnämnda fortfarande är kvar som konsult. Brodern valde däremot att lämna bolaget i samband med omstruktureringen av bolaget.
- Men brorsan var lättad av att gå vidare. Han köpte alla maskiner i produktionen och tillsammans med systern startade han ett eget skyltföretag, som har många av de tidigare kunderna.
- Syrran jobbar drygt halvtid här på Clarex och halvtid med brorsan, det passar henne perfekt eftersom hon målar också, berättar Robert.
Slutet gott, allting gott. Ja, det löser sig alltid och Robert tackar för tiden vi har suttit och talats vid på ett café i Nacka Forum, innan han springer iväg på ett nytt möte.
Det du inte visste att du ville ha – Artikel om Clarex ur magasinet Screen & Marknaden nr 8 2018
Den 7/12-2018 Publicerade magasinet Screen & Marknaden sitt åttonde nummet för år 2018 med en fördjupande artikel om oss på Clarex. Artikeln finns att läsa på följande länk Screen & Marknaden nr 8 2018 med samtliga bilder på sidan 10-14 alternativt i nedan text
Det du inte visste att du ville ha
Screen & Marknaden beger sig till Nacka Forum, strax öster om Stockholms innerstad. Här träffar vi Robert Renz, som driver Clarex Europe AB med mottot; För ett bestående intryck. Ett motto som sammanfattar det man gör på ett enkelt sätt. Men det är mer bakom fasaden än så…
Clarex är ett skyltföretag, som inte tillverkar skyltar. Detta är företaget som tar fram idéerna till skyltar och skyltkoncept, som sammanfattar företagens identitet. Man har kanske en egen idé om hur och var man vill ha sin skylt, för att visa att man finns. Men skylten är mycket viktigare än så och det finns mycket som man inte tänkt på, som man inte visste att man ville ha.
- Jag kan ju börja med att förklara att vi jobbar väldigt okonventionellt och väldigt otraditionellt, på två olika sätt; Vi tar betalt för det vi faktiskt gör och beskriver utvändigt, vad som finns invändigt, inleder Robert Renz, som driver Clarex.
Tar betalt för det de gör
Robert drar ett exempel på hur han menar; exempelvis arkitekter samt reklam- och kommunikationsbyråer tar betalt för en tjänst. En tjänst som innebär att ta fram ett koncept. Sedan får någon annan stå för att bygga byggnaden eller producera materialet till reklamen.
- Skyltföretag säljer ju skyltar och i detta ingår ett arbete; vilken skylt det är, var skylten ska sitta, söka bygglov och så vidare. Men det tar inte traditionellt skyltföretag betalt för, det man tar betalt för är ju skylten, förklarar Robert.
- Det kan även ingå annat arbete som man inte tar betalt för, som skyltföretag. Det kan vara att man tar fram en animerad skylt i ett fotomontage, så kunden ser ungefär hur det kommer att se ut. Detta görs i olika storlekar och färger. Detta tar man ju inte betalt för, för det är skylten man ska sälja.
- Sedan ska ju allt det här bli en teknisk specifikation; vilket djup skylten ska ha, hur den ska vara belyst, monteringsdetaljer och så vidare. Det här tar man ju inte heller betalt för, det är ju en beskrivning av själva skylten man ska sälja.
Det Robert Renz syftar på är att om alla dessa delar ingår i en skylt som, exempelvis, kostar 10 000 kronor, måste man ha jättebra marginaler för att täcka alla delarna som man i princip bjuder på.
- Vi själva jobbar som så att vi tar fram ett underlag till kunden, precis som denne vill ha det och det är det vi tar betalt för.
- Om man ska bygga ett hus så är det väl bättre med en bra grund. Eller om man ska måla en vägg, så blir resultatet bäst om man spacklar först och gör det där lilla extra med underarbetet.
Med andra ord; det spelar ingen roll hur fin färg eller vilken tapet man använder, eller hur fint hus man bygger, om grunden är dålig. Det är samma visa med skyltar.
- När man bygger hus pratar man med arkitekten, när en målare ska måla så ska det först spacklas, det är förarbetet som båda dessa tar betalt för. Men det är något som skyltfirmor bjuder på, fortsätter Robert.
- Vi gör underlaget och beroende på hur fint det ska bli, så lägger vi ner den tiden som behövs. När vi sedan är klara så äger kunden underlaget, med den tekniska specifikationen, som kunden sedan får ta till den tillverkare man tycker är bäst.
Valet
Det låter kanske lite konstigt, men här kommer twisten. Kunden får som sagt ta sitt nya underlag vart den än behagar, eller så köper man den via Clarex och får 50% rabatt på förarbetet.
Låt oss säga att underlaget kostar 5 000 kronor. Antingen tar man underlaget till ett eget skyltföretag man själv väljer och betalar 5 000 kr. Ett underlag, som är framtaget med hänsyn till de bästa förutsättningarna för kunden, som vilket skyltföretag som helst förstår och kan räkna på för offert.
Eller så låter man Clarex förmedla jobbet och får halva priset på förstudien.
- Vi skulle aldrig slarva. Vi lägger ner den tid som behövs för att göra ett bra jobb och vi blir ofta anlitade som just skyltkonsulter till bl a kommuner och statlig verksamhet.
- I exempelvis kommunal verksamhet måste allt gå på upphandling, men det är ju viktigt att den som upphandlar, upphandlar rätt sak. Det ska vara rätt pris på rätt sak.
Om en kommun väljer att anlita Clarex så gör de en förstudie och beskriver alla skyltar och hur de ska sitta, vilket då blir upphandlingsunderlaget. Det skyltföretag som sedan ger lägst pris på detta får då det jobbet.
- Kommunen får då det bästa priset på den rätta lösningen.
Vad ska du förmedla?
En snygg skylt i rätt miljö höjer värdet. Ta bilar som ett utmärkt exempel på detta; där är det emblemet som snyggar upp hela bilen. Precis samma sak går att implementera på kläder; där logotypen på brösten lyfter hela plagget.
Robert betonar att många tyvärr ser sin skylt som ett nödvändigt ont; man har precis flyttat verksamheten till nya lokaler eller startat upp en ny verksamhet, då måste man ha en skylt så folk vet vad man heter. Bara skylten sitter där. Mer än så spelar ingen roll.
- Företagen som säljer mat, kosmetika och kläder lägger ner jättemycket tid och jättemycket pengar på att inreda butiken i den speciella stil man har. För alla vet att kläder och andra produkter ser mycket snyggare ut i rätt miljö.
Det är det andra man gör som är både okonventionellt och otraditionellt; man beskriver utvändigt vad som finns invändigt. Det för att konsumenten ska förstå vad man ska vänta sig av företaget, för vi alla vet det, en skylt är ofta det första intrycket man får av ett företag.
- Vi tar fram känslan för ett varumärke, inte hur varumärket ser ut eller är. Utan hur varumärket ska förmedlas.
Arbetssättet man använder kallas för korsbefruktning. Man tänker inte på vanliga skyltar i plast eller plåt, man tänker steget längre och kombinerar material som egentligen inte har något med varandra att göra.
Nya Karolinska
I Solna påbörjades år 2010 ett sjukhus som från år 2016 kom att ersätta delar av det äldre Karolinska universitetssjukhuset Solna, som stod färdigt år 1940. Men varumärket Karolinska, som ursprungligen hette Karolinska Institutet, har anor från 1810, när Kung Karl XIII grundade det den 13 december.
Men tillbaka till nutiden. Det statligt ägda bolaget Akademiska Hus Aktiebolag, som äger och förvaltar ett fastighetsområde om 3 miljoner kvadratmeter och äger Nya Karolinska Solna, letade efter ett skyltföretag som kunde göra skyltarna till huset.
- Vi kunde direkt konstatera att den logotyp som skulle sitta på murarna, enligt deras skyltmanual, inte alls stämde överens med den karaktär som fastigheten och varumärket andades, berättar Robert Renz.
- Enligt deras manual skulle logotypen vara vit mot en cerisefärgad botten, vilket inte speglar Karolinskas renommé. Det överensstämde inte med karaktären. Man kunde inte få till det på ett bra sätt.
Karolinska Institutet, som tidigare skrivet, grundades redan år 1810, förtjänade ju faktiskt något som speglar historien. Det är gammalt, klassiskt, exklusivt…
- … av hög kvalitet och trovärdigt. Men det var inget som återspeglades i vad deras skylt sa.
- Jag sa att jag ville gå tillbaka till rötterna och göra skylten som man skulle gjort den för 200 år sedan. Det är den skylten man ska ha. Men exklusivitet? Vad är exklusivt? Just det, guld är exklusivt.
- Guld fanns inte i deras skyltmanual. Men jag sa; den ska vara i guld.
Den logotyp som skulle stå som grund för skyltarna var alldeles för enkel och avskalad, det var platta streck. Robert ville se något större, något mer grandiost. Han ville inte ha en skylt. Robert ville ha en skulptur. En formgiven skulptur.
- Det är ju inget som ett skyltföretag gör. Det är något som gjuterier och konstnärer gör. Så ja, det var vad vi gjorde. Vi gjorde skyltarna som sitter på murarna på Karolinska.
Tre skyltar som totalt sett kostade upp mot en miljon kronor. Men i alla fall, när det kom till upphandling så vann Clarex den. Det fanns ju inget motstånd. Clarex hade tagit fram både idén och designen.
IT-företaget
I slutet av år 2017 blev man anlitade av ett IT-företag i Stockholm att göra ett litet jobb med fönsterdekor. Då tog man även fasta på att man ville ha en skylt; en skylt som skulle sitta invändigt, men synas utvändigt.
- De fick nämligen inte sätta skylten utvändigt. Men inne i lokalen fanns en stor vit vägg, det var där man ville slänga upp en jättestor skylt.
- Men vi kunde däremot konstatera att om man skulle sätta upp en stor skylt där, som skulle synas bra från vägen utanför, så skulle det se bedrövligt ut.
En skylt ser ju jättebra ut på avstånd, exempelvis om den sitter på ett tak. Så om man ville ha den här skylten fin, skulle man behöva vara tvungen att göra den väldigt liten och den skulle således inte synas. Då kom man på nästa koncept;
- Loggan var nämligen så att det var en vit text på en röd botten. Lite som IKEAs logotyp; text på en stor platta.
- Det funkar ju jättebra som ett litet emblem på en väska, men på en tre meter bred skylt, på ett IT-kontor som är vitt och ska vara superminimalistiskt, då passar det inte alls, fortsätter Robert.
- Då kom vår idé; vi gör det här till en tavla istället. VDn nappade på idén direkt.
Skylten förblev den skylt man hade tänkt, men bakgrunden blev en tavla, som gick enligt färgschemat; i rött.
- VDn tände ju till på konceptet och fick i uppdrag att titta efter konst som gick i linje med företaget och dess värderingar.
- Han hittade lite abstrakt konst och det var ju jättehäftigt. Men eftersom att vi inte kunde ta någon annans verk, så fick vi ta fram det själva och lägga ner den tiden som krävdes.
Clarex sålde med andra ord denna förstudie med tre olika förslag på hur tavlan skulle se ut, med olika former i olika strukturer. Det kom även på tal om hur skylten skulle belysas, vilket fick bli med spotlights för att verkligen ta fram strukturerna.
Till andra kunder man har tagit fram skyltar, eller ja, rättare sagt förstudier till skyltar, i exempelvis läder.
- Den här kunden, som finns på Norrmalmstorg, ville ha något annorlunda. Först var det snack om en skylt i endast läder, men resultatet blev en skylt i läder, ljust trä, rostfritt stål och en glasskiva.
Man kan fråga sig hur många skyltföretag som har sålt en skylt i läder, hur många som har sålt en tavla istället för en skylt och hur många som har sålt en skulptur istället för… Ja, det är säkert inte många och det är än färre som har gjort alla tre.
Produktionen
Som tidigare skrivet så är Clarex skyltföretaget som inte tillverkar skyltar. Det finns således ingen egenproduktion på denna firma. Förutom den egenproduktion i form av kreativitet och hjärnverksamhet vill säga…
- Vi tar ju fram så många olika skyltar, vi skulle inte få plats med så många olika maskiner och lager. Det är bättre att andra aktörer, som kan sitt hantverk i just det materialet som krävs, anlitas.
- Om vi däremot endast tillverkade mässingsskyltar så skulle det räcka med att vi införskaffade en gravyrmaskin. Men våra lösningar är så anpassade, efter vad som är teoretiskt möjligt, att det inte skulle funka.
- Vårt jobb är att förverkliga kundens vision och ta fram något bättre.
Clarex grundades som handelsbolag år 1990 av Robert Renz och Patrik Fagerström, men vid grundandet var det faktiskt ett företag som producerade egna skyltar. År 2008 ändrade man däremot om hela konceptet och la ner produktionen, för att inrikta sig på att bli en av Sveriges ledande konceptleverantörer av skyltar.
Det är ett företag som präglas av en grupp kreativa medarbetare, med tre heltidsanställda och en rad konsulter, med erfarenheter från många olika områden. Både Roberts syster och bror har varit anställda, där den förstnämnda fortfarande är kvar som konsult. Brodern valde däremot att lämna bolaget i samband med omstruktureringen av bolaget.
- Men brorsan var lättad av att gå vidare. Han köpte alla maskiner i produktionen och tillsammans med systern startade han ett eget skyltföretag, som har många av de tidigare kunderna.
- Syrran jobbar drygt halvtid här på Clarex och halvtid med brorsan, det passar henne perfekt eftersom hon målar också, berättar Robert.
Slutet gott, allting gott. Ja, det löser sig alltid och Robert tackar för tiden vi har suttit och talats vid på ett café i Nacka Forum, innan han springer iväg på ett nytt möte.
Vad är inspiration och vad kan en moodboard göra för att förverkliga era skyltvisioner?
Vad är inspiration och vad kan en moodboard göra för att förverkliga era skyltvisioner?
Företagare / entreprenörer har liksom andra skapande och kreativa personer som konstnärer och designers något gemensamt, nämligen en drift att utveckla sina tankar på ett eller annat vis. Naturligtvis kan det vara svårt för den oinvigde att se den gemensamma länken, den röda tråden, men det som är gemensamt för företagsamma och kreativa personer är att de generellt sticker ut, vågar gå utanför boxen och testa gränserna. Synonymt är också att det är samma personer som uppmärksammas för deras kreativa idéer och skapelser, både på gott och ont.
Målet är ofta vägen, och vägen kan vara lång och krokig med många gropar. Det är långt ifrån alltid som idéerna förverkligas och det i sin tur kan bero på en rad olika omständigheter. De ekonomiska förutsättningarna, att skapelsen är före eller efter sin tid, att tiden eller modet inte räcker till, eller helt enkelt för att idéerna inte har den kvalitét / inte är genomtänkta, eller kanske att inte väcker den uppmärksamhet som var syftet med produkten, tjänsten, konstverket eller vad den må vara.
Det finns så många skapade människor som har hittat på otaliga och fantastiska saker under den tid vi levt här på jorden, nya material, tekniker, kluriga lösningar på kluriga problem och århundranden av design i skiftande stilar. En fråga vi på Clarex ofta ställer oss är, om det verkligen skall vara nödvändigt att uppfinna hjulet om och om igen? Varför inte låta sig inspireras av andra kreativa personer och deras verk?
Kan man som skyltbolag inte tänka sig att vara mer gränsöverskridande och snegla över axeln för att se vad andra har skapat och kreerat i helt andra branscher? Tanken är att det är helheten som är målet, att olika delar i ett stort sammanhang på ett smakfullt och innovativt sätt korsbefruktas genom olika tekniker, kunskaper och olika personers egenskaper. Varför inte börja med att ta hjälp av ett så kallat moodboard?
Definition från wikipedia: Av engelska: mood, ’stämning’, och board, ’bräde’; på engelska är ordet mood board särskrivet) eller stämningsplank, är ett collage av material (till exempel bilder, texter, färger, foton, materialprover) som beskriver stämningen eller känslan i en plats eller en design. Främst designers men även andra kompetenser använder moodboards i konceptutvecklingen för att kommunicera olika stilar eller egenskaper till andra inblandade i processen. En moodboard är användbar som referens och kommunikationsunderlag inom många olika yrkesgrupper.
Vi på Clarex tar inspiration ifrån allt vi ser, såväl från gammalt som nytt, modernt till retro, innovativt till konservativt, stort som litet, blankt som matt, i tidlösa material som trä, sten och gjuten brons till mer samtida konstruktioner och ytor i exempelvis rostfritt stål, akryl, corian och lack. Vi trär den röda tråden och sammanför era visioner med era grundförutsättningar i fysik form. Vad är en skylt egentligen?
Vad kan vi då göra, och vad menar vi med detta inlägg, se nedan bildkollage och låt dig inspireras.
Fasad/dörrbild från bildkälla Pexels och övriga bilder från bildkälla Pixabay båda med licens under the Creative Commons Zero license